Paardrijden is ... net als fietsen ?!?!

27. okt, 2016

Ik vergelijk paardrijden wel eens met een relatie. Ik zie dat als volgt : Wij willen dat wanneer we aan het rijden zijn dat het paard reageert wanneer wij een hulp geven en het liefst a.s.a.p . Hierin zie ik een relatie in wat voor vorm dan ook in terug. Ouder-kind, man-vrouw, vriendin-vriendin, buurman-buurman. Wanneer je een vraag stelt dan stel je het op prijs wanneer je hierop antwoord krijgt. Wanneer de vraag niet duidelijk is dan kun je hem misschien nog eens herhalen maar we willen wel graag het antwoord zo snel mogelijk zodat de conversatie kan worden voortgezet. Bijvoorbeeld wanneer een ouder aan zijn kind vraagt of deze zijn kamer wil opruimen of heeft opgeruimd wil je dat als ouder graag weten zodat je hier op kan reageren door een compliment te geven of te zeggen dat deze het aslnog moet doen met als resultaat dat de kamer is opgeruimd. Wanneer je jouw paard een hulp geeft wil je graag reactie zodat je hier op kunt reageren en door kunt met je training. Wanneer je jouw paard alleen maar dingen vraagt zonder hier echt antwoord op te krijgen kom je niet daadwerkelijk aan trainen toe. Zord dat je bij elke vraag een antwoord krijgt en jouw paard wordt gehoorzamer , losser, en sterker.

 

Succes met je relatie !

 

Harriët

 

 

21. sep, 2016

Je kent misschien het gevoel wel wanneer je aan het trainen bent. Dat gevoel wat jouw paard jou geeft wanneer je een wending door wilt rijden. Het gevoel dat jouw paard bijna niet van zijn of haar plek wil komen. Je hebt het idee dat je als in slow motion door een wending rijdt. Welk en hoeveel been je ook geeft je hebt het idee of druk je tegen een blok beton.                  

Grote kans dat jouw paard iets meer tempo zou moeten hebben om wat gemakkelijker door een wending te rijden. Zie jouw paard als een grote sloopkogel. Zo'n kogel die dan in een kraan hangt en waarmee ze gebouwen tegen de vlakte slaan. Wanneer zo'n grote sloopkogel in beweging is en je zou er tegen aan drukken dan zou de sloopkogel in theorie uit zijn baan raken, doordat hij beweegt krijg je hem in een bepaalde richting. Wanneer deze in beweging is kan je hem "sturen". Stel dat jouw paard zo'n sloopkkogel is en hij zou in plaats van in die kraan hangen gewoon in de manege bak liggen. Je zou hem met geen mogelijkheid van zijn plek kunnen krijgen. De sloopkogel moet in beweging zijn om hem te kunnen verplaatsen. Jouw paard moet voldoende tempo hebben om te kunnen "sturen".

 

Succes met het in beweging brengen van jouw sloopkogel ,

 

Harriët.

11. aug, 2016

Ze bestaan waarschijnlijk nog wel van de veren die je boven aan de trap neer zet en die dan tree voor tree naar beneden  " loopt ". Wanneer je op je paard zit moet jouw lichaam de bewegingen van jouw paard  " opvangen ". Het lijkt dan op zo'n veer die ook in,- en uitelkaar beweegt.  Jouw instructie zal het vast wel eens gezegd hebben : "rechtop zitten ! " Los van het feit dat het er toch wel mooi uitziet wanneer je recht op jouw paard zit heeft het nog een functie en zo kom ik ook bij de traploopveer. Een lichaam wat zich lang en groot maakt kan als het ware functioneren als zo'n veer. Er ontstaat dan ruimte tussen het heupbeen en de onderste rib waardoor je een soort van veer effect krijgt. Er is dan een  optimale ruimte voor het lichaam om de beweging te volgen en op te vangen. Wanneer je voorover en in elkaar gaat zitten wordt de ruimte tussen je heupbeen en je onderste rib kleiner en daarmee ook het verend vermogen van je lichaam en zal je bijvoorbeeld bij het doorzitten heel erg hobbelen. Wanner je te ver achter over hangt wordt de ruimte tussen je heupbeen en je onderste rib te groot en kan of wil je lichaam niet zo snel in en uit veren.  Rechtop zitten zorgt voor beter volgen van je paard waardoor deze weer fijner gaat lopen en beter aan de hulpen kan komen te staan, waardoor je weer gemakkelijker kunt zitten en zo kan rechtop zitten zorgen voor een opwaartse spiraal .....

 

Veel plezier met veren .

Harriët

 

15. jul, 2016

Spanning is één van die dingen die er tijdens onze rit voor kan zorgen dat één en ander anders loopt dan dat we zelf graag hadden gewild. Die overgang of dat stuk wijken gaat toch minder makkelijk. Tijdens je wedstrijd kan zoiets ook voorkomen en we kennen allemaal wel die ene die dan zo rood als een kreeft uit de baan komt omdat diegene vergeten heeft te ademen en waarschijnlijk zie jij er ook wel eens zo uit, maar wat kun je daar nou aan doen. We kennen allemaal ook de coaches en sportpsycologen maar dat kost weer tijd en vooral vaak veel geld ..... Een ( kleine ) hulp kan zijn om een liedje te zingen. Tijdens zo'n moment waarop je spanning opbouwt omdat iets niet lukt gaat vaak je ademhaling ook anders, meer geforceerd, sneller of oppervlakkiger, wanneer je weet op welke momenten je de spanning opbouwt zing je een liedje. Bij voorkeur een liedje waarbij je jouw paard in het ritme van de gang of de oefening kan houden zo geef je in de juiste cadans de hulpen. Dit is vaak nog wel lastig dus wat voor liedje dan ook is altijd goed. Je hoeft geen Idol te zijn om door te zingen je paard aan het lopen te houden, het kan ook heel zachtjes of in je hoofd. Het gaat erom dat jouw ademhaling rustig en gelijkmatig blijft en je op deze manier je focus verlegd.

 

Veel plezier met paardrijden got talent !

 

Harriët

 

30. jun, 2016

Wanneer je paardrijdt heb je twee teugels want in elke hand één teugel. In jouw eerste lessen leer je dat wanneer je de bocht om wilt je met één hand/teugel de bocht om gaat. De hand gaat opzij en jouw paard of pony gaat de bocht om. Vaak is de eerste les die op de manege waar de paarden  en pony´s het zo geleerd hebben de bochten te nemen. Wanneer het gaat om jouw eigen paard of pony merk je vaak dat die bochten wel een dingetje zijn. De ene kant op `valt `jouw paard bijna om en de andere kant op slaat jouw paard veel later af dan eigenlijk de bedoeling is. Het sturen van bochten is best een lastig iets. Het rijden van een goede bocht hangt samen met een goede samenwerking van jouw beide handen. Jouw paard en die van velen met jou hebben een voorkeurskant, net als rechts ,- en linkshandigheid bij mensen. Jullie versterken elkaar daar vaak bij. Wanneer je fietst en je houdt het stuur met twee handen vast dan merk je dat de ene hand niets zonder de andere doet. Zo kun je dat met paardrijden ook gebruiken beide handen werken samen om te wenden. In het bochten rijden gaat de ene hand, jouw binnenhand, iets opzij om de richting aan te geven en de andere hand, jouw buitenhand, blijft op de plek waar je jouw hand ook houdt als je rechtuit zou gaan, tegen de hals. Die buitenhand steunt het schouder van jouw paard of houdt hem tegen, die buitenhand is een heel belangrijke factor wanneer het om bochten gaat. De buitenhand kan ook als het nodig is een ophouding maken. In de bochten zijn ook je beenhulpen belangrijk. Ze steunen namelijk het middenstuk van jouw paard of pony. Ze zorgen er ook voor dat jouw paard het tempo vasthoudt in de bochten. Het goed begeleiden van de schouders en het houden van het juiste tempo kunnen een wereld van verschil maken in het rijden van de bochten.

 

Succes met wenden !!!

 

Harriët