19. jan, 2017

Paardrijden is .... roeien met de riemen die je hebt ?!?!

De omstandigheden zijn niet altijd optimaal voor de mensen in paardenland. In het bijzonder de weersomstandigheden gooien regelmatig roet in het eten. Wind, regen, zon, sneeuw, ijzel, vorst het weer heeft een grote invloed op ons als paardenmens.

Laat de omstandigheden , of het nu die van het weer zijn of anders, voor wat ze zijn en doe gewoon jouw ding. De omstandigheden zijn nu eenmaal zo en het enige wat jij er aan kan veranderen is hoe je er zelf mee omgaat.

Wat ik vaak hoor zijn dingen als : Heb niet zo vaak gereden want het was zó nat, of, de bak was kneiterhard dus sla maar even over. Het is ook wel eens goed dat een paard "vakantie " heeft en hoe fijn is het dat dit precies kan in die periode waarin we zelf ook iets minder gemotiveerd zijn. Twee vliegen in één klap.

Maar .... als je echt wat wilt zijn er veel andere mogelijkheden om met jouw paard aan de slag te gaan.

Volgens mij was het Einstein die zei : 'Er is maar één echte grens en dat is die van jouw eigen verbeelding of fantasie ". Dat is natuurlijk ook zo want , ga sleeën, aan de hand langs de weg stappen, zet jouw paard in de stapmolen, leer jouw paard een kunstje , spreek af met  vriendinnen en ga op buitnerit, zet hem op een trailer en rijdt naar de dichstbijzijnde binnenbak,  ( of die van iets verder ...) Wanneer je ècht wilt zijn er legio mogelijkheden om met jouw paard iets te doen.

Buiten de weersomstandigheden zijn er ook altijd de omstandigheden op wedstrijd terrein bijvoorbeeld. Die omstandigheden op één wedstrijd zijn voor ieder paard en iedere ruiter/amazone hetzelfde, het verschil zit hem in hoe jij tegen de situatie aankijkt. Kun je jouw paard het vertrouwen geven in een "enge " omgeving dan kun je overal bij langs, lukt dit niet dan zul je jouw paard met enige handigheid moeten afleiden van "enge " dingen en genoegen nemen met een binnenhoefslag of minder punten op bepaalde onderdelen. Je kunt de omstandigheden alleen veranderen als je de controle hebt over jezelf in dit soort situatie's en daarmee ook de controle over jouw paard.

 

Succes met roeien !!

 

Harriët